Jadi cubala.. Mesti Sedap:
Sebelum tu,
1. Bersihkan sotong... saya selalu akan siang kulit sotong tuk elakkan bau henyir.. tak pun bilas dengan air asam jawa..
2. Pastu potongla sotong ikut suka
Bahan A (tuk perap dengan sotong)
1. Bawang putih/ merah- kisar
2. Sedikit serbuk kunyit
3. Garam..
4. Telur 1- 2biji --- ikut kuantiti sotong
- Gaul semua bahan A tuk bagi rasa sotong sebelum dicelup dengan tepung
Bahan B
1. Tepung Jagung
2. Serbuk Kunyit
3. Serbuk lada hitam or putih ke..
4. Sedikit kari ikan
5. Garam
- Gaul semua Bahan B , INGAT JANGAN BUBUH SEBARANG AIR... kalau tak , crispy sotong tak jadi
Cara-cara
1. Ambik sotong yang sudah di perap untuk di celup ke Bahan B (INGAT BAHAN A TIDAK BOLEH DICAMPUR DENGAN BAHAN B)
2. Prosesnya hendaklah ambik sotong lepas tu celup ke Bahan B
3. Lepas celup masukkan terus kedalam minyak tuk di goreng.
TIPS; Sotong hendakla dicelup kedalam bahan B lepas tu hendakla digoreng serta merta....
No comments:
Post a Comment